Voor elke soort wijn die er bestaat geldt dat de gebruikte druiven een zeer grote invloed hebben op de kwaliteit, de smaak en de textuur van de wijn. Er wordt geschat dat er wereldwijd ongeveer twaalfhonderd verschillende druivensoorten zijn die gebruikt worden voor het produceren van wijn. Al deze druiven hebben hun eigen unieke smaak.
Voor witte wijnen worden over het algemeen witte druiven gebruik: al kan witte wijn ook van blauwe druiven worden gemaakt. Wat de bekendste druiven voor witte wijn zoal zijn? Hieronder benoemen en beschrijven we er een aantal voor je.
Chardonnay
De chardonnay is misschien wel de bekendste witte druif die er bestaat. Dit komt enerzijds doordat deze druiven op vele plekken in de wereld kunnen groeien en aan de andere kant doordat van de chardonnay druif een aangename, toegankelijke smaak uitgaat. Wijnen waar chardonnay druiven dominant in aanwezig zijn hebben alleszins meestal een volle maar milde smaak, een waar je diverse fruittinten en kruiden in kunt ontdekken.
Viognier
De viognier druif is heel wat minder bekend dan de chardonnay, maar qua smaak lijken deze twee erg veel op elkaar. Een belangrijk verschil tussen deze beide druivensoorten is er ook: viognier druiven zijn een stuk vatbaarder voor ziektes.
Pinot Blanc
Een andere topdruif die zijn oorsprong vindt in Frankrijk is de pinot blanc. Tegenwoordig wordt deze druif ook in andere landen binnen en buiten Europa geteeld. Hoe deze druif precies oogt en smaakt hangt evenwel sterk af van in welk gebied de druif verbouwd is. Wijnen waarin een hoog aandeel aan pinot blanc is verwerkt hebben de unieke kwaliteit dat deze zich kunnen aanpassen aan de smaak van je maaltijd. Pinot blanc wijnen passen dus goed bij vrijwel elk type eten.
Sauvignon blanc
De laatste bekende Franse witte wijndruif die we hier willen noemen is de sauvignon blanc. Als je een typische sauvignon blanc wijn in handen hebt, dan kun je erop rekenen dat het hier om een relatief frisse wijn gaat, waarschijnlijk een waar de smaak van citrusvruchten duidelijk in aanwezig is.
Riesling
In Duitsland geldt de riesling druif als de belangrijkste druivensoort. Aldaar noemt men de riesling zelfs de koning van de druiven. Het aanbod aan rieslingwijnen is dan ook enorm groot. Het is daarom moeilijk om in het kort aan te geven hoe de gemiddelde rieslingwijn smaakt. Dit hangt mede af van de gehanteerde vinificatietechniek en de rijping. Een rieslingwijn kan daardoor zoetig, maar ook juist droog smaken.
Pinot Grigio
De pinot grigio is een druif die van oorsprong uit Frankrijk komt, maar die naderhand dankzij de Italianen een echt grote bekendheid kreeg. Wanneer je in Italië een pinot grigio wijn bestelt, dan kun je ervan uitgaan dat je een fris wijntje voorgeschoteld krijgt. Daarmee zijn dit ideale wijnen voor op een zonnige, warme dag.
Grüner Veltiner
Tenslotte willen we in dit artikel nog wat aandacht besteden aan Oostenrijk, oftewel aan de druif Grüner Veltliner. Dit is veruit de belangrijkste witte druif in het wijnland Oostenrijk. De Grüner Veltliner geeft een elegante, fruitige smaak en een unieke textuur aan de wijn. Evenwel is een dergelijke wijn meestal ook droog en verfrissend van aard.
Wist je dat ze vaak dezelfde soort druiven gebruiken voor Champagne? Lees hier verder.