Zo wordt witte wijn gemaakt

Hou je van witte wijn en ben je geïnteresseerd in hoe witte wijn wordt gemaakt? In dit artikel lees je alles over het proces van hoe witte wijn wordt gemaakt. Van het druiven kiezen en oogsten, het persen en gisten tot het filteren en bottelen. Dus lees gauw verder als je hier meer over wilt weten.

Het oogsten van de druiven

Om druiven te kweken en oogsten voor witte wijn, moet je eerst een druivenras selecteren dat geschikt is voor het maken van witte wijn. Zodra je een druivenras hebt geselecteerd, is het tijd om een geschikte locatie te vinden om je druivenstokken te planten. Witte druiven doen het goed in koelere klimaten met mildere temperaturen. Kies een goed gedraineerde, zonnige locatie met veel luchtstroom om de druivenstokken heen. Na het plaatsen van de druivenstokken, moet je ervoor zorgen dat ze voldoende water krijgen. Druivenstokken hebben veel water nodig om gezond te blijven. Het oogsten van druiven voor witte wijn is anders dan het oogsten van druiven voor rode wijn. Witte druiven hebben meestal een hogere zuurgraad en worden geplukt als ze nog steeds een beetje groen zijn. Oogst de druiven zodra ze hun volle rijpheid bereikt hebben.

Het persen van de druiven

De basisprincipes van het persen van druiven voor witte wijn zijn hetzelfde als bij het maken van rode wijn. Het proces begint met het verwijderen van de druiven van de ranken. Vervolgens worden de druiven gekneusd of geperst om het sap te verkrijgen. Het persen van druiven voor witte wijn verschilt echter op een aantal manieren van het maken van rode wijn. Bij het maken van witte wijn worden de druiven direct geperst, zonder dat de schillen en pitten worden verwijderd. Vervolgens nadat de druiven zijn geperst wordt het sap gefilterd. Dit is nodig om de lichtgele kleur van de wijn te behouden. Ook worden de druiven kouder geperst dan bij het maken van rode wijn, omdat dit een grotere hoeveelheid frisse, fruitige smaken in de wijn geeft.

Het gistingsproces​​

Het gistingsproces van witte wijn begint met het toevoegen van gist aan het druivensap, waardoor de suikers in het sap omgezet worden in alcohol. Deze periode duurt twee tot vier weken afhankelijk van het gebruikte gist. Er zijn twee soorten gist die worden gebruikt bij het maken van witte wijn. De eerste is een wilde gist, die van nature voorkomt in druiven. Deze gist wordt gebruikt wanneer er geen toevoegingen worden gemaakt aan het druivensap. De tweede is een kweepeer gist, die wordt toegevoegd aan het druivensap om een complexere smaak te creëren. Bij het gistingsproces is het belangrijk dat de temperatuur van de wijn constant gehouden wordt. De temperatuur moet tussen de 18-20°C zijn. 

Filteren 

Witte wijn wordt gefilterd na het gistingsproces om onzuiverheden en resterende gistcellen te verwijderen, waardoor de wijn helder wordt. Filtering kan ook worden gebruikt om de smaak van de wijn te verfijnen. Door het verwijderen van onzuiverheden en overbodige bestanddelen worden smaak en aroma versterkt. Bij het filteren van witte wijn worden onzuiverheden, zoals gistcellen, verwijderd van de wijn. Er zijn verschillende soorten filters die worden gebruikt bij het filteren van witte wijn, waaronder katoen, papier, schuimrubberen en koolstoffilters. Het filteren gebeurt door de wijn door een filter te drukken, waardoor de onzuiverheden worden tegengehouden. Soms wordt er ook een bepaalde temperatuur toegevoegd om het proces te versnellen. 

Bottelen

Om de botteling goed te laten verlopen, moeten de flessen schoon en droog zijn. Dit is om te voorkomen dat bacteriën of onzuiverheden in de wijn terechtkomen. Vervolgens wordt de wijn overgoten in de flessen, waarna ze afgesloten en etiketten worden toegevoegd. De wijn moet vervolgens opgeslagen worden op een donkere, koele plaats, weg van direct zonlicht. De flessen moeten ook op hun kant worden bewaard, om te voorkomen dat het etiket afgeeft aan de wijn.

Druiven voor witte wijn doen het beter in koelere en mildere temperaturen, daarnaast is het belangrijk de druivenstokken genoeg water te geven. De druiven worden vervolgens gelijk geperst zonder de schil of iets te verwijderen, hierna wordt het sap gefilterd. Nu begint de gistingperiode van het sap, dit duurt tussen de twee en vier weken afhankelijk van het gist. Na het gisten filter je de wijn nogmaals en kan deze gebotteld worden. De wijn is nu klaar om opgedronken te worden.