Wat maakt Bourgogne wijn zo speciaal?

De Bourgogne (in het Nederlands vaak ook wel Bourgondië genoemd) is een provincie in het oosten van Frankrijk. In de huidige bestuursindeling bevat deze provincie de departementen Yonne, Côte d’Or, Nièvre, Saône-et-Loire en Ain. Waar deze regio echter bij veel mensen vooral om bekendstaat zijn de wijnen die hier worden geproduceerd. De Bourgogne behoort namelijk tot de belangrijkste en bekendste wijngebieden van Frankrijk. Maar wat maakt Bourgogne wijn nu eigenlijk precies zo speciaal? In dit artikel leggen we het je uit.

Weinig ‘gemixte’ wijnen

Wat zeker bijzonder is aan de wijnen die uit de Bourgogne komen is dat deze bijna nooit het resultaat zijn van een mix van verschillende druivensoorten. Zogeheten blendwijnen komen hier dus bijna niet voor. Daarentegen worden de rode wijnen uit dit gebied met name gemaakt van pinot noir druiven. De Bourgogne is ook de plek van herkomst van talrijke witte wijnen. Die worden dikwijls gemaakt van chardonnay druiven.

Klimaat

In de Bourgogne heerst een klimaat dat je als ideaal zou kunnen omschrijven voor de teelt van druiven. Dit is namelijk ten eerste een regio waar zich grote verschillen in weersomstandigheden kunnen voordoen. Zo kan het hier in de zomer overdag flink warm worden, terwijl de zomernachten toch behoorlijk fris kunnen zijn. Tijdens de winter kan het hier verder met gemak sneeuwen en zeer koud zijn. Deze afwisseling zorgt ervoor dat de benodigde zuren behouden blijven in de uiteindelijke wijn.

Ligging van de wijngaarden

De ligging van de wijngaarden in de Bourgogne is zonder meer gunstig te noemen. De Bourgogne is immers een heuvelachtig gebied. Doorgaans slagen wijnboeren erin om de wijngaarden te beschermen tegen de wind. De meeste wijngaarden zijn op het oosten gericht en op het midden van heuvels aangebracht. Deze situatie levert voordelen op voor de ontwikkeling van de druiven – en voor de smaak die deze druiven uiteindelijk teweegbrengen in de latere wijnen.

Onderlinge verschillen in Bourgogne wijnen

De Bourgogne is al bij al een groot en vooral langgerekt wijngebied. In het noorden van de Bourgogne heersen zodoende wat andere omstandigheden dan in het zuiden. Dit zorgt ervoor dat er een enorme diversiteit aan Bourgogne wijnen bestaat. Wie zich fan mag noemen van de wijn uit deze streek zal dan ook uit talloze verschillende soorten kunnen kiezen.

Exclusiviteit en kleinschaligheid

Dat er zo veel verschillende Bourgogne wijnen bestaan heeft ook een andere reden. De Bourgogne is namelijk, in tegenstelling tot sommige andere Franse wijngebieden, geen regio waar je enorm grote producenten en chateaus vindt. Daarentegen wordt in dit Oost-Franse gebied meer aandacht besteed aan exclusiviteit. De aandacht ligt dus meer op het perfectioneren van wijn (kwaliteit) dan op het produceren van zo groot mogelijke hoeveelheden (kwantiteit).

Of het puur en alleen door deze kleinschalige benadering komt is moeilijk te zeggen, maar feit is wel dat Bourgogne wijnen over het algemeen worden gezien als chique en exclusief. Daardoor staat deze wijn wel bekend als relatief duur.

Benieuwd welke Franse wijnen Frankrijk nog meer voor je in petto heeft? Lees hier verder.