Het verschil tussen brut, sec, demi-sec en doux champagne

Wanneer er zich binnenkort een bijzondere gelegenheid voordoet en het is je wens om hierbij met zo veel mogelijk genodigden samen het glas te heffen, dan zou het natuurlijk ideaal zijn als deze glazen gevuld zouden zijn met champagne. Champagne is namelijk bij uitstek die feestelijke drank die je nodig hebt om een viering luister bij te zetten. 

Als je op zoek gaat naar een geschikte fles champagne en je hebt dit zelden of nooit eerder gedaan, dan is de kans groot dat je niet precies weet waar je op moet letten. De etiketten op deze flessen staan doorgaans bol van de Franse termen. Vooral termen als brut, sec en doux vind je vaak op deze etiketten terug. Wanneer je zeker wilt weten dat je geen miskoop doet is het raadzaam je eerst te verdiepen in wat deze termen eigenlijk betekenen. Deze termen geven namelijk aan met welk type champagne je te maken hebt. 

Wat het verschil tussen brut, sec, demi-sec en doux champagne is lees je hieronder. Per champagnetype beschrijven we de meest essentiële kenmerken, waarvan het suikergehalte (ook wel de dosage genoemd) misschien wel het belangrijkst is.

Brut

De brut is de meest geproduceerde en ook de meest geconsumeerde variant van champagne. Voor producenten van champagne is een brut dus heel belangrijk. Elk jaar worden er weer een x-aantal nieuwe flessen brut-champagne geproduceerd. Deze dienen voor de herkenbaarheid van de champagne en de betrouwbaarheid van de producent dan ook ieder jaar weer nagenoeg dezelfde smaak te hebben, ongeacht de omstandigheden die in het betreffende jaar speelden.

Een brut kenmerkt zich door het lage gehalte aan toegevoegd suiker. Zodoende geldt een brut als een betrekkelijk pure champagne. Bij een ‘normale’ brut ligt het suikergehalte tussen de zes en de twaalf gram per liter. Bij een extra brut en een brut nature ligt het suikergehalte zelfs nog lager.

Sec

Wie graag een wat zoetere champagne wil maar qua zoetheid ook weer niet wil overdrijven, die zou er goed aan kunnen doen een champagne te nemen die als sec te boek staat. Een sec heeft een beduidend hogere dosage dan een brut, namelijk tussen de 17 en de 35 gram per liter.

Demi Sec

De term demi sec betekent in principe halfdroog. Met een suikergehalte van tussen de 35 en de 50 gram per liter mag je een demi sec champagne echter toch wel beschouwen als een tamelijke zoete variant. Goed om te weten is dat over het algemeen geldt dat hoe zoeter de champagne is, hoe minder de Fransen er zelf van drinken. De zoetere champagne varianten zijn dan ook met name voor de export bestemd.

Doux

De meest zoete champagne die op de markt wordt gebracht kent de term doux. De dosage van een doux ligt op minimaal 50 gram per liter. Aan een doux zit verder geen maximum hoeveelheid suiker verbonden. Door het uitgesproken zoete karakter van doux-champagnes zijn deze met name geschikt om bij een dessert te nuttigen.