Verspreid over de wereld zijn er duizenden verschillende soorten druivenrassen. Van al die soorten druiven worden er naar schatting ongeveer twaalfhonderd gebruikt om wijn van te maken. Uiteraard hebben deze druiven een enorme invloed op de smaak en de textuur van welke wijn dan ook.
Over het algemeen worden voor het produceren van rode wijn blauwe druivensoorten gebruikt. De rode kleur van de wijn is te verklaren door het feit dat de druivenschillen meestal meegaan in het proces van de gisting(en). De kleur van de wijn wordt steeds donkerder naarmate de druif langer meegist.
Hoe dan ook, hieronder gaan we dieper in op de populairste druiven voor rode wijn. Per druif wordt natuurlijk ook verteld welke invloed op de wijn (en dan met name de smaak) deze uitoefent.
Merlot
De merlot is een druif die veel voorkomt in Frankrijk en Italië, maar die ook in het Amerikaanse en het Australische continent te vinden is. De merlot druif heeft een verzachtende en milde invloed op een wijnsoort. De zuurgraad die deze druif teweeg brengt is gemiddeld te noemen. De merlot is fruitig van smaak, al zijn er ook tonen van vanille en mokka in te ontdekken.
Malbec
Ook de Malbec druif kent een Franse oorsprong. Evenwel geldt de malbec tegenwoordig als druif die steevast wordt geassocieerd met Argentijnse wijnen. Wanneer je een echte malbec wijn in handen hebt, dan kun je rekenen op een wijn met een rokerige nasmaak. De smaak zelf doet sterk denken aan die van donkere fruitsoorten. Wijnproducenten voegen graag wat malbec druiven toe aan hun wijnen om deze meer kracht en nasmaak mee te geven.
Cabernet sauvignon
De cabernet sauvignon is een druif die ten eerste zeer bekend is geworden om de invloed op de wereldberoemde rode Bordeauxwijnen. In deze wijnen spelen cabernet sauvignon druiven namelijk een belangrijke rol. Deze druiven geven een uitgesproken intense smaak aan de wijn, een smaak waar je onder meer sterke kruidenaroma’s en zwarte bessen in kunt onderscheiden. Het is dan ook niet voor niets dat aan rode Bordeauxwijnen vaak ook wat merlot druiven worden toegevoegd. Een mengsel van deze twee druiven wordt namelijk beschouwd als de ultieme balans van krachtig en mild.
Tempranillo
Ook Spanje is een land waar natuurlijk talrijke goede rode wijnen worden geproduceerd. Dit is voor een belangrijk deel te danken aan de tempranillo druif. Deze druif is met name bekend en populair geworden dankzij de welbekende Rioja-wijnen die er mede van gemaakt worden. Tempranillo druiven hebben een niet al te intense smaak. Bovendien bevatten deze relatief weinig tannines. Wijnen waarin tempranillo druiven dominant aanwezig zijn, zijn dan ook uitstekend om ‘los’ te drinken, en dus niet per se bij een specifiek gerecht.
Sangiovese
Tenslotte nog even aandacht voor Italië. Rode wijnen die uit dit uitstekende wijnland komen bevatten namelijk vaak een groot aandeel aan sangiovese druiven. Met name in de populaire Chianti-wijnen kom je deze druif volop tegen. Dit zijn doorgaans wijnen met een krachtige en soms zelfs pittige smaak, iets dat dus niet los valt te zien van de dominante aanwezigheid van de sangiovese druif.