De beste witte wijnen uit Zuid-Afrika

De beste witte wijnen uit Zuid-Afrika

Een glaasje wijn na een lange dag werken is heerlijk. Velen zijn dan ook bekend met de beroemde Spaanse en Franse wijnen, maar Zuid-Afrika is ook een noemenswaardig wijnland. Hier worden een aantal topwijnen geproduceerd, met name witte wijnen, die over de hele wereld beroemd zijn. Zuid-Afrika is het enige land in Afrika die internationaal op de kaart staat en is daarom ook geen kleine speler. In dit artikel vertellen we je alles over de beste witte wijnen uit Zuid-Afrika.

Druivensoorten

De Zuid-Afrikaanse wijnbouw is door de Franse Hugenoten naar Zuid-Afrika gebracht. Hierdoor zijn de meeste druivensoorten ook van Franse oorsprong. Zo’n 55 procent van de aangeplante druiven in Zuid-Afrika zijn witte druiven. De meest voorkomende witte druiven zijn Chenin Blanc, Colombard, Chardonnay en Sauvignon Blanc.

Voor de blauwe druivensoorten komt Cabernet Sauvignon het meest voor. Ongeveer 14 procent van de aangeplante druiven bestaat uit Cabernet Sauvignon. Daarna volgen Syrah, Pinotage, Merlot en Cinsault. De Pinotage klinkt waarschijnlijk niet bekend, maar dat komt omdat dit een Zuid-Afrikaanse oorsprong heeft. Het is ontstaan door Pinot Noir en Cinsault te kruisen.

Witte wijn uit Zuid-Afrika

Zuid-Afrika ligt tussen twee oceanen in: de Atlantische Oceaan en de Indische Oceaan. Het binnenland wordt beschermd door de grote bergketens. Hier bevindt zich een Middellands zeeklimaat, waarbij er veel regen tussen mei en augustus valt. In Zuid-Afrika wordt ongeveer 130.000 hectare druiven verbouwd om wijn te maken. De witte wijnen worden in vrijwel elke wijnregio gemaakt. Elke regio heeft een ander klimaat en bodemsoort, waardoor geen enkele wijn hetzelfde is.

Chardonnay

Oorspronkelijk komt Chardonnay uit de Franse Bourgogne, maar het komt eigenlijk over de hele wereld voor. Het is een druivensoort met een goed aanpassingsvermogen, waardoor het zowel in een warm als koud klimaat kan groeien. De Zuid-Afrikaanse Chardonnay wordt op houten vaten gerijpt, waardoor het vanilletonen krijgt en een vollere smaakt heeft. Deze is makkelijker te drinken dan de Franse Chardonnay en ook lichter en tropischer dan de Californische Chardonnay. Een leuk weetje over deze wijn is dat het een van de jongste wijnen is in het land. Het wordt pas sinds de jaren ’80 verbouwd. Een witte Chardonnay uit Stellenbosch die we aanraden is Leeu Passant Stellenbosch 2016.

Chenin Blanc

Ook de Chenin Blanc is een druivensoort die oorspronkelijk uit Frankrijk komt. Echter is het nergens zo populair als in Zuid-Afrika. Velen zeggen dat niet alle Chenin Blanc wijnen even lekker zijn, omdat het niet een makkelijke druif is om te drinken. De wijn hoort fris, mineraalachtig en fruitig te zijn als het gemaakt is door een goede wijnboer. Een aan te raden Zuid-Afrikaanse Chenin Blanc is DeMorgenzon The Divas 2017. Dit is een wijn uit Stellenbosch en is een intens geconcentreerde witte wijn.

Sauvignon Blanc

De Sauvignon Blanc druif wordt volop vertegenwoordigd in Zuid-Afrika. De druif past zich makkelijk aan en is aan te raden voor beginnende wijndrinkers. Het is niet te zuur en niet te zoet. Bij een goede Sauvignon Blanc zul je groene appel, kruisbessen, ananas en lychee voorbij zien komen. Een goede Zuid-Afrikaanse Sauvignon Blanc is de Steenberg The Black Swan 2017.