De beste rode Bordeaux wijnen

Volgens veel mensen worden de beste rode wijnen van de wereld gemaakt in de wijngebieden rond de West-Franse stad Bordeaux. De Bordeauxstreek is zelfs misschien wel de belangrijkste wijnregio van heel Frankrijk. Dat is toch bijzonder, als je nagaat wat voor ultiem wijnland Frankrijk eigenlijk is. De wijnen die in dit gebied geproduceerd worden staan ook wel bekend als (rode) Bordeaux wijnen. De kleur van deze wijn is doorgaans dieprood, iets waar ook de benaming bordeauxrood vandaan komt. 

Hoe dan ook, wanneer je voor een speciale gelegenheid (of gewoon omdat je een ware wijnliefhebber bent) op zoek bent naar een rode Bordeaux wijn van uitstekende kwaliteit, dan is enig vooronderzoek wel noodzakelijk. Als je je namelijk even inleest in dit onderwerp, dan weet je precies welke facetten een Bordeaux wijn echt extreem goed maken. In het restant van dit artikel benoemen we evenwel alvast een aantal van de beste rode Bordeaux wijnen. Met een van de wijnen die we hieronder noemen zou je dan ook zonder twijfel een zeer goede keuze maken.

Château Ausone 2007

Wie op zoek is naar een werkelijk spectaculaire fles rode Bordeaux wijn en het hierbij ook geen probleem vindt om diep in de buidel te tasten, die zou bij uitstek kunnen kiezen voor de Château Ausone uit 2007. Het gaat hier om een Premier Grand Cru Classé A, oftewel om de best mogelijke kwaliteit. Bijzonder aan de wijnen van Château Ausone is dat deze liefst twintig maanden worden gerijpt op eikenhouten vaten. De wijn uit 2007 is het resultaat van een mix tussen merlot en cabernet sauvignon druiven. De smaak van deze wijn is bijzonder complex en ook zeer geconcentreerd.

Château Latour 2008

Een andere overheerlijke rode Bordeaux wijn die (ook gezien de prijs) met name voor speciale gelegenheden bestemd zal zijn is de Château Latour uit 2008. Over deze wijn wordt door kenners gezegd dat deze tot de beste Premiers Grands Crus Classés behoort die ooit in de Bordeauxstreek zijn geproduceerd. Hoe dan ook gaat het om een van de meest intense rode Bordeaux wijnen. De smaak van deze wijn, die geassembleerd is met merlot, cabernet franc en cabernet sauvignon druiven, wordt omschreven als uiterst krachtig.

Château de Valois 2015

Wie weliswaar bereid is flink te investeren in een fles rode Bordeaux wijn maar de prijzen van de hierboven genoemde wijnen te gortig vindt, die zou uitstekend uit de voeten kunnen met de Château de Valois uit 2015. Voor rond de vierhonderd euro kun je hier al een fles van krijgen. Let wel: je krijgt dan een fles waar maar liefst zes liter in zit! De druivensoorten die aan de basis staan van deze bijzonder smaakvolle wijn zijn merlot, cabernet franc, cabernet sauvignon en malbec. Aangezien er maar liefst vier soorten druiven worden gemaakt voor deze wijn kun je een prachtige, volle en uitgebalanceerde smaak verwachten.