Champagne: de wijnstreek voor mousserende wijn
Een van de bekendste wijnsoorten ter wereld is champagne. Voor diverse gelegenheden wordt het gedronken. Denk aan kerst en nieuwjaarsdag, maar ook als iemand geslaagd of jarig is. Alleen champagne uit de gelijknamige wijnregio in Frankrijk geproduceerd en goedgekeurd is, mag “champagne” worden genoemd. Het wordt al eeuwenlang geproduceerd, maar het heeft honderden jaren geduurd voordat het was ontwikkeld tot de versie die we vandaag kennen. Hieronder lees je alles over de bijzondere mousserende wijn, champagne.
Druivensoorten voor champagnes
Voor de productie van champagne worden er diverse soorten druiven gebruikt. Deze worden vervolgens met elkaar gemengd om champagne te creëeren. De meest voorkomende druiven voor dit proces zijn Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier, met Chardonnay als de belangrijkste druif. Wat voor champagne er ontstaat hangt af van de verhoudingen:
- Blanc de Blancs: als je dit op het etiket ziet staan betekent het dat de champagne voor 100 procent uit Chardonnay bestaat. Blanc de Blancs hebben een fruitige smaak.
- Blanc de Noirs: in het Frans betekent ‘noir’ zwart. Deze champagne variant is dan ook gemaakt van donkere, blauwe druiven, zoals de Pinot Noir en Pinot Meunier.
- Prestige Cuvée: dit is een variant dat echt kwalitatief is. Het bestaat uit een mix van verschillende druivensoorten en is ook wat langer gerijpt dan gewoonlijk. Dit is een vrij dure champagne, omdat het maar een keer wordt geproduceerd.
- Rosé Champagne: de naam doet het al vermoeden, maar het gaat hier om een rosé champagne. Hiervoor wordt witte champagne geblend met Pinot Noir of Pinot Meunier, waardoor het een rosé kleur geeft.
Smaken van champagne
Naast de verschillende varianten qua druiven, heb je ook verschillende champagnes qua smaken. Dit heeft voornamelijk te maken met het zoetheidsniveau. Champagne kan zowel droog zijn als zoet. Hieronder leggen we beknopt uit wat voor termen voor de verschillende zoetheidsniveaus worden gebruikt:
- Brut Nature: minder dan 0.5 gram suiker
- Extra Brut: minder dan 1.0 gram suiker
- Brut: minder dan 2.0 gram suiker
- Extra droog: minder dan 2.8 gram suiker
- Droog: minder dan 5.3 gram suiker
- Demi-sec: minder dan 8.3 gram suiker
- Doux: meer dan 50.0 gram suiker
Hieruit kun je dus concluderen dat er grote verschillen zijn in zoetheid. De droogste variant is dus Brut Nature en de zoetste variant is Doux champagne. Van nature is mousserende wijn al erg zuur, waarmee suiker dus helpt om het te balanceren.
Champagne kopen
De heerlijke mousserende wijn champagne is te verkrijgen in diverse prijsklassen. Een algemene regel is dat de duurdere champagnes van hogere kwaliteit zijn. Wil je champagne kopen voor een feestje? Dan kun je beter kiezen voor een goedkope champagne, omdat je dit uit zal delen aan een grote groep mensen. Een goed en betaalbaar alternatief dat vergelijkbaar is met champagne is cava.
Wil je een belangrijk persoon in je leven verrassen of wil je gewoon een luxe cadeau geven? Dan raden we je aan om wel wat meer uit te geven aan een hoogwaardige fles champagne. Kijk naar vintage flessen of champagnes die uit een goed oogstjaar komen.